Nagyszombati Novéna

Nagyszombati novéna, a könnyező Szűzanya búcsúján

image

dsc_0536_resize„Hullajtod könnyeid bűneink felett, Mi is megsiratjuk vétkein Veled.  Nagyszombat Asszonya: Könnyező Szűzanya”,

e régi búcsús énekkel köszöntik égi Pátrónánkat minden év novemberében az úgynevezett nagyszombati novéna (kilenced) keretében a nagyszombati Szent Miklós-templomban. A novéna magyar szentmiséje minden évben rengeteg zarándokot vonz, akik rendszerint megtöltik a templomot. Az idei kilenced magyar miséjét őexc. dr. Udvardi György pécsi megyéspüspök atya celebrálta, november 19-én. Az eseményen részt vett Orosch János nagyszombati érsek és lovagtársunk Kiss Róbert helynök, Lovagrendünk négy tagú delegációja, valamint számos felvidéki és magyarországi pap is, akik koncelebrálásukkal tették még ünnepélyesebbé ezt a szép alkalmat.

A szentmise prédikációjában megyéspüspök úr az irgalmasságot helyezte előtérbe a családban és a társadalomban. A szentmise végén a helyi hagyomány szerint kiosztották a Szent Erzsébet rózsája-díjakat, amelyet minden évben e mise keretében kapnak azok az egyének, akik a rászorulóknak nyújtott karitatív munkában jeleskedtek.

A Szent Miklós püspökről elnevezett templom a 14. században épült. Nagyszombat ősi város, egy időben esztergomi érseki székhely volt. A Szent Miklós tiszteletére szentelt plébániatemplom egykor az esztergomi érsek-prímás székesegyháza volt. A templom északi oldalán egy kápolnában őrzik a templom ékességét: a Könnyező Szűzanya képét. 1546 óta tisztelik itt a kegyképet, mint a város oltalmazójának képét. Négyszer könnyezett vérrel. Először az 1663-as évben, majd ezen kívül még háromszor 1708-ban. A festmény hársfadeszkára van festve. Nagysága 70 x 90 cm. Ezt a festményt helyezik ki a templom főoltárára minden év november 21. körül, hisz ez volt az a nap 1710-ben, amikor a város és környéke teljesen legyőzte a pusztító pestist az erre a célra bemutatott könyörgő körmenet után.

unnamed

unnamed

 

 Comments are closed.