DR. Oloffson Károly Placid O.S.B. búcsúztatása

Placid atya búcsúztatásamaxresdefault

OLOFFSON KÁROLY PLACID O.S.B.

Született Rákosszentmihályon 1916. december 23-án.

Hazatért Mennyei Atyjához áldozópapságának 78. évében

101 éves korában 2017. január 15.

 

Placid atyát 2017. január 26.-án Budapesten, a Szent Imre ciszterci templomban, a 10 órakor kezdődő főpapi szentmise keretében búcsúztatta Urr Zsolt Ipoly OCist. plébános, Dékány Árpád Xistus OCist. Főapát, Várszegi Asztrik O.S.B. püspök főapát, paptestvérei, Rétvári Bence a XI. kerület Szent Imre városrész Országgyűlés Képviselője, Szent Imre templom Képviselő Testülete, a Budapest Főváros XI. kerületének vezetősége, a XI kerület Szent Imre város és a  budapesti  hívek, Bencés Öregdiákok, és a főváros közszereplői, tisztelői.

A Szent István Lovagrend nevében, 4 delegált lovagja búcsúzott el Placid Atyától.

Középiskoláját a Budapesti Bencés Reálgimnáziumban végezte, 1933-ban belépett a pannonhalmi bencés rendbe. 1939-ben szentelték pappá Szombathelyen. 1940-ben doktorált a budapesti Pázmány Péter Egyetemen. Papi munkája mellett tanított bencés gimnáziumokban.

1946 tavaszán letartóztatták.  Az Andrássy út 60.-ban, majd a Markó utcai börtönben volt. Végül a szovjet hadbíróság több év kényszermunkára ítélte, mint politikai fogoly a Gulág rabtelepekre. 1955. november 25-én térhetett haza, Papként nem fungálhatott. Két éven át betanított munkásként fűrészgépen dolgozott, húsz évig kórházi mosodavezetőként, s mint ilyen került nyugdíjba 1977. június 1-jén. Később a budai Szent Imre-templomban kisegítő lelkészként lelkipásztorkodott.”

Placid atya szerénysége közismert volt és vallotta, hogy „a Jóisten mindig mellettem állt, s nemegyszer csodálatosan segített”.

Munkásságát 1993 után, számos kitüntetéssel ismerték el. Példaadó életéért 2016. október 23-án Magyar Becsület Rendet kapta meg.

A Szent Imre templomban tartott szentmise végén a Placid Atya legszeretettebb éneke a „Boldog Asszony Anyánk égi Patrónánk” hangjainak kíséretében vitték ki a templom Képviselő Testületének tagjai a koporsóját, amit, mint bencés szerzetes, a végső nyughelyére-Pannonhalmára szállították.

A bencés szerzetes testvérei február 3.-án a pannonhalmi Bazilikában 14.30 kor kezdődő szentmisén búcsúznak el szerzetes testvérüktől, és helyezik el Őt a szentmisét követően, a Boldogasszony-kápolnában.

 

 Petrekovich Perjés András

[metaslider id=3567]

 Comments are closed.