Szent István király ereklye Zsolnán

Szt. István király szobor Zsolna

Szt. István ereklye ereklye átadása2016. április 10-én Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek úr, elfogadva Tamaš Galis zsolnai püspök úr kérését, elhozta a Szent Király ereklyéjét Zsolnára, a Szent Királyról nevezett ősi templomba. Az ereklye fogadásában és a szentmisén Bíboros Úr és Püspök Úr mellett Španik Ivan plébános úr, az egyházmegye sok papja, szemináriumi papnövendékek, az egyházközség szervezői, a hívek közössége, valamint Monostori László és Kelemen Imre atyák Bíboros Úr kíséreteként vettek részt. Nagy Gábor Emánuel CSR atya a Nyitrai Egyházmegyéből a tolmácsolásban segített. Rajta kívül ezen az ünnepi alkalmon Nagy Gábor Emánuel atya mellett részt vett a Szent István Lovagrend (Cruciferi Sancti Regis) nyolc tagú delegációja is a Nagymester vezetésével.

Szent István EreklyeErdő Péter bíboros úr homíliájában István király üzenetének aktualitását hangsúlyozta kiemelve, hogy „…maga Szent István Intelmeiben, amelyek szövege Törvénykönyv néven is fennmaradt, első helyet a katolikus hitnek tulajdonítja.
Ez világítja meg uralkodói tevékenységét, ez teremti meg az igazságosságot és a békét. Ez tehát a közös alap. Ez a távolabbi alapja annak, hogy a különböző nyelvű és szokású emberek alkotó módon éljenek együtt…” majd a szentbeszéd záró részében felhívta a figyelmet, hogy közösen emlékezzünk keresztény gyökereinkre. A hívek nagy átéléssel vettek részt a szentmisén, örömmel és hálásan fogadták az ereklyét, az egész magyar delegációt, s megrázó és megható volt a szentmise végén két helyi leány éneke, a magyar nyelven felcsendülő ősi Szent István király himnusz: „Ó Szent István dicsértessél…”

Az ősi erőd-templom oly mértékben megtelt hívekkel, hogy sokan a templom kertjében felállított kivetítőn tudták csak követni a szertartást.

Novák György CSRSzent István Lovagrend

Magyar Kurír írása a zsolnai eseményekről: kurir-logo

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye írása: fejlec1

Mellékelt dokumentumok!
Bevezető szavak Zsolnán, 2016. április 10-én
:
Szentbeszéd: Dr. Erdő Péter bíboros

unnamed

 

unnamedComments are closed.