Rendi zarándoklat a Felvidék-i Szimőre és Királyfiakarcsára

A Lovagrend meghívást kapott a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás, a budapesti Bethlen Gábor Alapítvány és a pozsonyi Szövetség a Közös Célokért Társulás közös szervezésében megrendezett Magyarok Nagyasszonya szobor – Rieger Tibor alkotása – ünnepélyes átadására.
A delegáció kihasználva ezt a meghívást látogatást tett Nagy G. Emmánuel atya lovagtársunk szimői szolgálati helyén, amely település Jedlik Ányos (magyar természettudós, feltaláló, bencés szerezetes, oktató.) szülőfaluja. 1995-ben a helyi plébánián helyet adtak a Jedlik Ányos emlékszobának, amelyet 2000-ben átköltöztettek az öreg iskola épületébe. 10 év elteltével Jedlik hagyatéka méltó helyre került, mégpedig a felújított Jedlik Házba. Több érdekes tárgy és dokumentum mellett megtekinthető Jedlik Ányos találmányait, a dinamót, a forgonyt és a villamos kocsit. 1826-ban, hogy rendtársait meglepje, szerkesztette meg „apparatus acidularis” nevű berendezését, amellyel mesterséges, szénsavas víz (szódavíz/szikvíz)volt előállítható. Az apparátust magyarul „savanyúvízi készület”-nek nevezte. Később tervei alapján épült fel az elsőszikvízüzem.
A falu Szent Mártonnak szentelt templomában Gábor atyának köszönhetően egy Szent II. János Pál pápa vérereklye található.
Rieger Tibor, aki egyébként Királyfiakarcsa szülötte a falunak adományozta a szobrot, amely Batta György szavaival üzeni, hogy „A Magyarok Nagyasszonya eljött közénk, Tündér Ilona földjére, hogy megsegítsen most is, amikor a világ ismét tele van hazugságokkal és fegyverekkel, s egymásra özönlenek a népek. Elhozta a Szent Koronát, Krisztus törvénytábláját, hogy szavak nélkül is elmondhassa: az élő, egy igaz Isten gyermekeiként mi is szeretet vagyunk. Az avatás és felszentelés után a helyi cserkészligetben Kozma imre atya és lovagtársunk Kiss Róbert celebráltak szentmisét több atya koncelebrálásával.

http://felvidek.ma/2017/08/egy-szobor-uzenetei/
http://petofitarsulas.extra.hu/?p=635

unnamed

unnamed

 Comments are closed.