RÁCSOS KAPU, RÁCSOS ABLAK…

„Sokat adott a börtön.”
„A befelé s a felfelé tekintésre a fegyház cellája igen alkalmas.”
„A végső dolgok úgy körülfognak, mint a zárka szinte testhezálló falai.”
„Így jutunk a fogságban közelebb a szabadító kegyelemhez.”
(Mindszenty József)

Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül, Szent Pió atya tranzitusának előnapján – szeptember 23-án az Ő égi születésnapjára emlékezünk, a földi életből a mennyei örök életbe való átköltözéséről – került sor a józsefvárosi Mindszenty-szobortól induló sétákra a szentéletű Mindszenty bíboros leghosszabb börtönéveinek eredeti helyszínére. 
„Rácsos kapu, rácsos ablak…” – ezt a nótát húzta Mindszenty bíborosnak az a cigányprímás, akivel letartóztatása előtt találkozott. Ő visszakérdezett: „Te most jósoltál, vagy csak muzsikáltál nékem?”
Budapest VIII. kerületében a rendőr főkapitányság udvarán áll a volt Conti utcai börtön, ahol minden cella és folyosó megőrizte eredeti állapotát. Itt – az akkori rendszer tudatos helyszín választása, Budapest belvárosában egy igen jól „eltakart” hely, ugyanis a kialakítása révén csupán a Víg utca egyik pontjáról lehet látni a börtön egyik III. emeleti rácsos ablakát – raboskodott 1949. szeptember 27-e és 1954. május 13-a között Mindszenty József és ez a legvalószínűbb helyszíne Pio atya misztikus látogatásának, ún. bilokációjának is. Az egyik cellájában ezzel kapcsolatban egy festmény is található.
A csoportokat Kovács Gergely, okl. posztulátor, alapítványi képviselő vezette, majd ezek alatt és után a résztvevők találkozhattak Hermann Zsolt szobrászművésszel, a Mindszenty-szobor alkotójával. A találkozók óránként a Mindszenty József téren álló szobortól indultak, majd 14 stáció (Kovács Gergely rövid előadásai és idézetek  a bíboros emlékirataiból) közbe iktatásával  a bíboros fogva tartásának különleges helyszínei kerültek megtekintésre.

Budapest, 2019. 09. 23.
György CSR.

unnamed

 Comments are closed.