Nagycsütörtök – Nagypéntek 2017.

Nagycsütörtök: az utolsó vacsora, Jézus elárultatásának és elfogatásának napja
Nagycsütörtök esti liturgiájában Snell György. esztergom-budapesti segédpüspökkel, az Eucharisztia alapítására emlékeztünk, az utolsó vacsora felidézésével, amikor Jézus maga köré gyűjtötte tanítványait. A szentírási olvasmányok felidézik az egyiptomi kivonulás éjszakáját, amikor az angyal megkímélte az izraeliták házait, mert a bárány vérével megjelölték az ajtófélfákat. A húsvéti lakoma áldozati báránya Krisztus előképe: saját testét adja értünk, vére pedig megszabadít a bűntől, az örök haláltól.

Nagypéntek: Jézus szenvedésének, halálának és temetésének napja
Snell György. esztergom-budapesti segédpüspök ige liturgiájában beszélt Jézus szenvedésének titkáról, szenvedésének történetéről.
Majd az egyetemes könyörgések az Egyház tagjaiért és az egész világért szóltak: minden hívőért, a keresztségre készülőkért, a keresztények egységéért, az Ószövetség népéért, a zsidókért, az Egyháztól elszakadtakért, a nem hívőkért, valamint az ország, a társadalom, a világ vezetőiért és különösen a szenvedőkért.
Ezután  levették a leplet a virágvasárnap letakart feszületről  és kezdetét vette a kereszt előtti hódolat a feszület előtt, amelyen ott látható az Üdvözítő, aki értünk szenvedett.
A szertartás a Miatyánk elimádkozása után az áldozással fejeződött be. Ezután a hívek a szentsír elé járultak.

 

unnamed

 Comments are closed.