Kisboldogasszony ünnepe Doroszlón (videók)

Rendünk hét tagú delegációval vett részt a 2015. esztendei Kisboldogasszony-napi búcsún.
Download.aspxSzeptember 07 – 08. án tartották a hagyományos Kisboldogasszony-napi doroszlói búcsút. A katolikus értékek megőrzésének fontosságát, a Mária-kultusz továbbéltetését, a születés szentségét emelték ki a búcsú ünnepi szentmiséjén.Kedden több ezren hallgatták a veszprémi érsek prédikációját. A misén több anyaországi és vajdasági közéleti személy és tisztségviselő részt vett.Több ezren látogattak el egész Vajdaságból a doroszlói kisboldogasszonyi misére. Sokaknak lelki megtisztulást jelent a búcsún való részvétel. A hívek áhítattal lépkedtek a doroszlói búcsú körmenetében. Sokan régóta vágyakoztak a Mária-kegyhelyre. Török Süli Jolán, Kishegyes: „Nagyon örülök, hogy kivártam és megélhettem, hogy ide eljöhettem és a családomért hálát adhatok a Szűzanyának és a Jóistennek.”A zarándokok a lelki megtisztuláshoz fontosnak tartják, hogy mindenki aktívan részt vegyen a szertartásban.  A kisboldogasszonyi szentmise prédikációjában Márfy Gyula veszprémi érsek a keresztény európai értékek megőrzésére hívta fel a figyelmet. „Gondoljunk arra Kisboldogasszony ünnepén, hogy nekünk, katolikus magyaroknak mennyire kellene ragaszkodnunk a katolikus hitünkhöz, az egyházunkhoz. Hadd mondjam el nektek, hogy Európa most nagyon nagy bajban van. Tudom, hogy Szerbia is igyekszik az Európai Unióba. Nem mondom, hogy ez rossz, de nem árt, ha tudjátok, hogy az unió elhagyta a hitét.”
A doroszlói búcsún számos közéleti személy és tisztségviselő is részt vett. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke vajdasági magyar különlegességnek nevezte ezt az ünnepet. „Nekünk különösen azért kedves, mert egy olyan hagyományőrző közösség veszi körül, az itt élő magyarság úgy őrzi ennek hagyományát, ennek örökségét, amely azt erősíti meg az ide búcsúra járókban, hogy Mária, a hit és Doroszló népe együtt tud erőt, hitet adni.”Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke fontosnak tartotta a doroszlói kegyhely folyamatos fejlesztését. „Hat-hét évvel ezelőtt fogalmazódott meg, hogy ezt a kegyhelyet el kellene kezdeni építeni, amikor létrejött a Nagyberuházási Alap. Fél év alatt az első tervek meglettek, akkor fogtunk hozzá a pénz utáni futkározáshoz, a kivitelező megválasztásának. Onnantól kezdve minden évben azt tudjuk megállapítani, hogy egy milliméterrel, egy méterrel, tíz méterrel előre haladtunk, és én azt remélem, hogy nemcsak lekerekedik ez az építkezés, hanem egy olyan vonzerőt is fog jelenteni, olyan tartalmakat biztosít, ami mindenkinek a lelki épülését fogja jelenteni.”Magyarország kész megvédeni a keresztény értékeket határain belül és a külhoni magyarok által lakott területeken is. Ezért is tartja fontosnak megfékezni a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsáradatot. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Mi magyarok büszkén mondtuk ki az új alkotmányunkban, az Alaptörvényünkben, hogy Magyarország, az ország történelme a keresztény értékrend alapján épül fel. Azt gondolom, hogy az lenne a normális világ, ha ezt Európa is meg tudná fogalmazni és ki merné mondani.”A doroszlói búcsú az Oltáriszentség körmenettel zárult.

A zarándokok már hétfőn megérkeztek a vajdasági Csíksomlyónak is nevezett Mária-kegyhelyre. Kisebb-nagyobb csoportok gyalogosan zarándokoltak el Doroszlóra, Vajdaság több településéről is. Előesti szentmisével, gyertyás körmenettel, szentségimádással és virrasztó zsolozsmával készültek Kisboldogasszony ünnepére.Mária, a megszentelt élet mintája – ez az idei doroszlói zarándoklat mottója. Kisboldogasszony napján Jézus anyjának születését ünnepli a katolikus egyház. Sokan jöttek gyónni, bűnbánatot tartani és segítségért imádkozni. Juhász Etelka, Péterréve: „Amiért mi eljöttünk, amiért imádkozunk, úton van a kisbaba a családban, azt is kérjük, hogy hagyja meg a Jézus, eléggé problémás. Van más is, kérjük a Szűzanyát, segítsen. Bízunk benne, hogy segít is.”A doroszlói Szentkút vizének gyógyító tulajdonságot hisznek az emberek. A hűvös szeptemberi kora esti órákban sokan megmosakodnak a jéghideg vízben. Golusi Magdaléna, Óbecse: „Már több mint két évtizede járunk Doroszlóra édesanyámmal. Mi hisszük, hogy gyógyító ereje van. Műtét előtt, műtét után mindig el szoktunk jönni, s úgy vesszük észre, mindig van gyógyító ereje, viszünk is haza belőle egy kis üvegben, hogy otthon található legyen, ha valaki lázas, beteg, mi hiszünk benne.”Megtelt a szabadtéri oltár előtti tér az előesti szentmisére, amelyet P. Barsi Balázs sümegi ferences rendi szerzetes vezetett. P. Barsi Balázs, ferences rendi szerzetes, Magyarország: „Istenben látni ezt a gyönyörű világot, az egészen más, az ő szemével látom, hogy engem emel fel magához, ez a szent keresztség kegyelme.”Az előesti szentmise keretében kiszolgáltatták a betegek kenetét. Majd megindult a gyertyás körmenet a szentkútig.
forrás: Pannon RTV.Comments are closed.