Kendő, amely a Szent Jobbot takarta

 

Cui haec sacra reliquia inerat
„… Kendő, amely a Szent Jobbot takarta…”

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kamaratermében különleges, a nagyközönség számára eddig rejtett műtárgy együttes került bemutatásra július 3-án. 

A kiállítás aktualitását Szent István király halálának és ország felajánlásának 980-ik, szenté avatásának 935. évfordulója adta. Köszöntő beszédet mondott S. Dr. Perémi Ágota múzeumigazgató. A kiállítást Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek nyitotta meg.
A tárlat központi eleme az az ereklyekendő, mely a veszprémi Érseki Palota házi kápolnájában található és a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény leltárában van.
A Szent Jobbot 1771-ben Raguzából, egy selyemlepelbe takarva szállították Bécsbe, hogy semmilyen sérülés ne érhesse az úton. A kendőt Szent István kézfejének festett képe díszíti. A műtárgyhoz tartozik egy eredeti Mária Terézia királynő kézjegyével hitelesített latin nyelvű írás is. A kiállításban helyet kapott néhány, a 10-11. századra vonatkozó régészeti emlék, valamint Szent István tiszteletéhez kapcsolódó tárgyak. A helybéliek nagy örömére a tárlat megnyitásán rendi delegáció vett részt. A kiállítás 2018. december 31-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

Szent István király, könyörögj a magyar nemzetért!  

 

unnamedComments are closed.