Kármelhegyi Boldogasszony-búcsú a felvidéki Barkán

A Kármelhegyi Boldogasszony ünnepét követő hétvégén, július 16–17-én tartották a Skapulárés Boldogasszony búcsúünnepét a felvidéki Barkán. Az eseményen rendi delegáció vett részt.
unnamed

Eső és hideg szél. Hideg szél és eső. Néha eláll, aztán újra kezdi. Nem kimondottan kirándulni való idő, sőt inkább azt mondanám, olyan otthonmarasztaló. Persze nem azok számára, akik a barkai búcsúba indultak. A búcsújáró ember különös fajta. Tudja, aki megáztatja, az majd meg is szárítja. Aki hideget hoz, az majd fel is melegíti.

Így felvértezve indultunk mi is az idén, most már sokadjára a barkai búcsúba lelki elemózsiáért, irgalomért és kegyelemért koldulni. Budapestről két autóval és mi is innen a Felvidékről.

Esik az eső és hideg van – kezdte előadását Böjte Csaba testvér – úgy érzem magam, mintha otthon lennék Csíkban.

Szombat délutánra zsúfolásig megtelt a kis barkai kultúrház, mely szebb időkben, mint a kastély nagyterme fogadta az úri népeket. Csaba testvér Márton Áron emlékkiállítást nyitott meg Barkán Szesztay Ádámmal, Magyarország kassai főkonzuljával együtt.

Márton Áron szentelte pappá Csaba testvért, ugyanúgy, mint Gábor atyát, a barkai plébánost is, aki szintén Erdélyből származik.

Nem meglepő, hogy ebben a zavarodott, gyűlölettel teli világban Csaba testvér a szeretetről, különösképpen a gyermekek iránti szeretetről beszélt. Jézus a szeretet útját mutatta meg és aki őt akarja követni, az nem térhet le erről az útról.

Ez tért vissza a vasárnapi szentmisében is, a szeretet, mint egyetlen út Jézushoz és Istenhez.

Szeretni kell embertársainkat és szeretni kell a gyermekeket. Merni kell vállalni a gyermekeket, mert Európa jövője nem a gazdaságban, a műszaki fejlődésben és nem is az Európai Unióban, hanem a szeretet, a szerelem gyümölcsében, mint Isten ajándékában a gyermekben van. Ha eldobjuk ezt az ajándékot, ha elfogy a jövő nemzedéke, akkor majd más népek foglalják el a Kárpát-medencét.

Mintha tudtuk volna előre, Lovagrendünk adományokkal járult hozzá e nemes gondolathoz.

Történelmi témájú, hitben, emberségben, magyarságban megerősítő könyveket adtuk át Csaba testvérnek, illetve küldtünk a felvidéki Berzétére, az idén ősszel nyíló magyar árvaház javára Mudi Róbert református lelkésznek.

Köböl Zoltán CSR.

unnamed– olvasd el  –
Hírek.sk
Magyar Kurír – katolikus hírportál

A képeken többek között Rozsnyó főtere is látható:Comments are closed.