Csíksomlyói búcsú „Tarts meg minket őseink szent hitében”

A Salvator-kápolna előtt található, kőkereszt keleti oldalán olvasható a címben megfogalmazott idei búcsú mottója.

„…A csíksomlyói kegyhely főbúcsúja összeforrt pünkösd ünnepével. A két ünnep kiegészíti egymást…”, jelezte Fr. Urbán Erik OFM – érseki helynök, Csíksomlyói templomigazgató – egy helyi lapnak adott interjújában.

A búcsú szó jelentése a büntetéstől való szabadulás, a bűnök elengedése.

A korábbi évekhez hasonlóan, a Szent István Lovagrend idén is több tagú delegációval vett részt a a Hármashalom-oltárnál, a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti  nyeregben megtartott pünkösdszombati búcsúi szentmisén.

A szentmise főcelebránsa Miguel Maury Buendía, a Vatikán bukaresti nagykövete, Románia apostoli nunciusa volt.

Az idei búcsú ünnepi szónoka Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke volt. A szentmisén jelen volt Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, Orbán Szabolcs, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke, Michael Anthony Perry, a Kisebb Testvérek Rendjének legfőbb elöljárója.

Ugyanaznap a Szent Péter és Szent Pál tiszteletére szentelt csíksomlyói plébániatemplomban egy három tagú rendi delegáció vett részt a csángó szentmisén, melyet Szőcs Csaba atya, a Verbum Kiadó elnöke mutatott be. Ezen szentmise végén került átadásra, a Szent István Lovagrend adományként a Pusztinai Csángó Magyar Ház javára egy kobza hangszer, melyet Nyisztor Ilona vett át a hívek jelenlétében.

Pünkösd napján a csíksomlyói kegytemplomban Orbán Szabolcs, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke celebrált szentmisét, Michael Anthony Perry, a Kisebb Testvérek Rendjének generálisa pedig homíliát mondott. A szentmisén rendi delegáció vett részt.

A Szent István Lovagrend köszönetét fejezte ki Erik atyán keresztül, a Szent Istvánról elnevezett Erdélyi Ferences Rendtartománynak, az eseményen történő részt vételéért.

Linkek:

http://www.magyarkurir.hu/hirek/negyszazotven-eves-csiksomlyoi-punkosdi-bucsu

http://www.magyarkurir.hu/hirek/hitben-megerosodve-hazaterni-csiksomlyorol-interju-veres-andras-gyori-megyespuspokke

http://www.magyarkurir.hu/hirek/imara-megbocsatasra-es-osszefogasra-hivott-veres-andras-puspok-csiksomlyon#lightbox[%27g78558%27]/0/

http://www.csiksomlyo.ro

http://magyaridok.hu/belfold/hitben-megerosodve-hazaterni-csiksomlyorol-1787611/

unnamed

unnamedComments are closed.