Az egyház asztalánál

avagy
az 1938-as budapesti eucharisztikus világkongresszus és az azt követő Szent István-emlékév piarista „szemmel”

A tárlat az 1938-as budapesti eucharisztikus világkongresszust és a Szent István emlékévet mutatja be elsősorban a piaristák szemszögéből, illetve a rend magyarországi tartománya által legtöbbet foglalkoztatott ötvösművész, a különleges zománcdíszítésű kelyheiről ismert Okrutzky Erzsébet liturgikus ötvöstárgyai is megtekinthetőek. A tárlatot Borbás Péter művészettörténész, a Piarista Múzeum vezetője mutatta be.

Az időszaki kiállítása az ötvöstárgyak mellett az 1938-as kettős szentév bélyegeken, képeslapokon, plakátokon megjelenő grafikai alkotásait, a korabeli sajtó beszámolóit, az eucharisztikus kongresszus és a Szent István-év változatos emléktárgyanyagát is bemutatja, de található itt a kiállított tárgyak mellett az eucharisztikus világkongresszus jelvényével ellátott rózsafüzértok és öngyújtó, illetve egy zománcképekkel díszített kehely és a Kőbányai Polgári Serfőző Rt. Szent István márkájú sörösüvege is.

Az ingyenesen megtekinthető tárlat november 15-ig tekinthető meg a Budapesti Piarista Gimnázium 5. emeletén (Piarista u. 1.). Előzetes bejelentkezés szükséges a muzeum@piarista.hu címen.

További részletek itt:

MEGNYÍLT A PIARISTA MÚZEUM ÚJ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSA

Budapest, 2019. szeptember 21.

György CSR

unnamed

unnamed

 Comments are closed.