Apor Vilmos vértanú püspök szobrának koszorúzása

Apor Vilmos vértanú püspök (1892 – 1945) boldoggá avatásának 18. évfordulóján Rendünket négy lovagtársunk képviselte.
Rendünk nevében koszorút helyeztek el az emlékműnél.

Apor Vilmos 1892. február 29-én született Segesváron, jezsuita iskolákba járt Kalksburgban, Kalocsán, majd Innsbruckban. Száz évvel ezelőtt, 1915-ben pappá, 1941-ben Győr püspökévé szentelték.
A háború idején a győri Püspökvár pincéjében menedékre találó több száz nő, gyermek és idős férfi védelmében 1945. március 30-án, nagypénteken szembeszállt a szovjet katonákkal. Többször rálőttek, két golyó súrolta, egy haslövés azonban végzetesnek bizonyult. A szakszerű orvosi ellátás ellenére sebe elfertőződött, Apor Vilmos április 2-án, húsvéthétfőn megtért a teremtőhöz.
Nevét egészen 1990-ig nyilvánosan nem lehetett megemlíteni, azt követően kezdődhetett meg boldoggá avatásának hivatalos folyamata, ami 1997-ben zárult le. II. János Pál pápa november 9-én, „a kelet-közép-európai Isten-tagadó és vallásüldöző ideológia áldozatai közül elsőként a berlini fal ledöntésének évfordulóján Rómában boldoggá avatta”

„Apor Vilmos azt üzeni nekünk, hogy van Isten, és van élet a halál után, hiszen Isten bennünk él. A mi feladatunk, hogy ezt a hitet és világnézetet példamutatásunkkal, magatartásunkkal átadjuk embertársainknak”Comments are closed.